Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Νέες ειδικότητες και δυνατότητες στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου



του Νικολάου Κατσιαβριά, Διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου


Το προσεχές νέο σχολικό έτος 2014-15 θα βρει τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) με νέες ειδικότητες. Οι ειδικότητες αυτές μαζί με κάποιες άλλες δομικές αλλαγές δίνουν στους γονείς και τους μαθητές δυνατότητες που έως τώρα ήταν αδιανόητες.

Στην ομάδα Α΄, που ονομάζεται «Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών», έχουν συμπεριληφθεί οι τομείς
1.     Πληροφορικής,
2.     Μηχανολογίας,
3.     Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού,
4.      Δομικών Έργων και
5.     Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.
 Όλοι αυτοί οι τομείς στην Α΄ τάξη έχουν τα ίδια μαθήματα. Αυτό σημαίνει ότι στο σχολείο μας μπορούν να έλθουν οι μαθητές που έχουν στόχο αυτούς τους τομείς και να παρακολουθήσουν εδώ την Α΄ τάξη.
Πλεονέκτημα της επιλογής είναι ότι μπορούν να επιλέγουν το κοντινότερο στο σπίτι τους σχολείο, αποφεύγοντας μετακινήσεις και εισιτήρια για 1 χρόνο.
Μειονέκτημα η αναγκαστική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, προκειμένου ο  μαθητής στη Β΄τάξη να πάει σε άλλο ΕΠΑΛ για τις όποιες ειδικότητες επιθυμεί.

Το σχολείο μας για τη Β΄ τάξη παραμένει με τους ίδιους τομείς που είχε έως τώρα. Δηλαδή τον τομέα Διοίκησης και Οικονομίας και τον τομέα Πληροφορικής. Σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς προστίθενται με τις νέες ρυθμίσεις δύο νέες ειδικότητες.
Έτσι, λοιπόν, οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στη Β΄ τάξη από τον Σεπτέμβριο είναι οι ακόλουθες:
ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ:
Ειδικότητα: Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
Ειδικότητα: Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
Ειδικότητα: Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού
ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ(μοναδικός στο Βόλο-Νέα Ιωνία):
Ειδικότητα: Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
Ειδικότητα: Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού
Ειδικότητα: Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης
Ειδικότητα: Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό
Καλό είναι οι μαθητές και οι κηδεμόνες τους να γνωρίζουν Οι ώρες των μαθημάτων προσανατολισμού στην Α΄ τάξη είναι 13. Στη Β΄ και στη Γ΄ τάξη οι ώρες των μαθημάτων ειδικότητας και οι εργαστηριακές είναι 23. Αναφερόμαστε πάντοτε σε 34 ώρες την εβδομάδα και οι άνω των 13 και 23 είναι μαθήματα γενικής παιδείας.

Σε αυτό το σημείο κρίνουμε σκόπιμο να δώσουμε λίγες πληροφορίες ανά ειδικότητα, ώστε να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι περί τίνος πρόκειται. Λέμε εδώ λίγα. Όποιος θέλει μπορεί να δει τα διδασκόμενα μαθήματα σε κάθε ειδικότητα στο ΦΕΚ 1336/26-5-2014 στο διαδίκτυο.

Ειδικότητες:
Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
          Ειδίκευση στα πολυμέσα, σε εφαρμογές, δηλαδή, εντελώς νέες όπως κατασκευές προγραμμάτων, οπτικοακουστικού υλικού, παιχνιδιών στους υπολογιστές, διαχείριση βάσεων δεδομένων και λοιπά.
Αυτό το τμήμα είναι το κλασσικό τμήμα Πληροφορικής που υπήρχε έως τώρα στα ΕΠΑΛ, εμπλουτισμένο με νέο υλικό.

Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ.
          Αναφέρεται στη δημιουργία προγραμμάτων καθώς και την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση Η/Υ καθώς και των Δικτύων Η/Υ.
         
Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού
            Λογισμικό είναι τα προγράμματα των Η / Υ γενικώς. Αυτό δεν σημαίνει εγκατάλειψη των γνώσεων τεχνικής φύσεως. Άλλωστε τα προγράμματα εξαρτώνται άμεσα από το διατιθέμενο υλικό. Ειδικεύεται στη δημιουργία προγραμμάτων και βάσεων δεδομένων με έμφαση στο διαδίκτυο. Περιλαμβάνονται επίσης και εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα.

Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
          Το παλαιό τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης. Δοκιμασμένη επιλογή από τουλάχιστον μισό αιώνα. Δίνει διεξόδους σε άμεσες εργασίες (στλέχη Διοίκησης, Οικονομικών Υπηρεσιών, Λογιστικών Γραφείων …) και σε πού καλά ΑΤΕΙ.

Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού
          Τα περίφημα στην εποχή μας logistics. Λειτουργία αποθηκών και συστημάτων εφοδιασμού με τη χρήση προωθημένων προγραμμάτων Η/Υ. Αν, από ό, τι φαίνεται, η Ελλάδα μεταβάλλεται σε κομβικό διαμετακομιστικό κέντρο οι ειδικότητες αυτές θα απορροφούνται αμέσως από την αγορά εργασίας.
          Ειδικότητα νεότατη και αιχμής.

Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης
          Έως τώρα υπήρχε εξαιρετικά επιτυχημένη ειδικότητα Εμπορίας και Διαφήμισης μόνο στα ΑΤΕΙ. Ασχολία της η έρευνα και γνώση της αγοράς και η προώθηση των πωλήσεων γενικώς και ιδιαίτερα μέσω της διαφήμισης. Κατασκευή διαφημίσεων κάθε είδους. Τώρα αυτή η ειδικότητα έρχεται και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό
          Το παλαιό τμήμα των Τουριστικών Επιχειρήσεων ή Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων παλαιότερα. Παλαιά και δοκιμασμένη ειδικότητα με πολλές προοπτικές ιδιαίτερα για μαθητές που γνωρίζουν διάφορες ξένες γλώσσες …

          Τι σχολείο έχει επαρκή και εξοπλισμένα με νεότατο υλικό εργαστήρια, όπου ασκούνται οι μαθητές και των δύο τομέων.

Καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι στόχος των ΕΠΑΛ δεν είναι οι κακοί μαθητές όπως διάφοροι αστόχαστοι λένε. Ο επιμελής και σοβαρός μαθητής είτε πάει σε ΑΕΙ είτε σε ΑΤΕΙ έχει τη δυνατότητα να κάνει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, και να διδάξει στη Δευτεροβάθμια ή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανάλογα με τα προσόντα που έχει. Μπορεί ακόμα να εργαστεί σε διάφορες εταιρίες με πολύ υψηλές αποδοχές.