Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Άγιον Όρος από το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου

Πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική επίσκεψη στο Άγιον Όρος πραγματοποίησαν μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Βόλου, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή του Σχολείου και από τον καθηγητή Πληροφορικής κ. Βελεντζά.
            Η επίσκεψη διήρκεσε τέσσερις ημέρες, πράγμα που σημαίνει τρεις διανυκτερεύσεις στα αγιορείτικα καθιδρύματα.
            Την πρώτη ημέρα οι μαθητές επισκέφτηκαν τις Καρυές, πρωτεύουσα της μοναστικής πολιτείας. Εκεί επισκέφτηκαν κατ’ αρχήν το Πρωτάτο, όπου προσκύνησαν το «Άξιον Εστί» και θαύμασαν τις νωπογραφίες του Μανουήλ Πανσέληνου. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Σκήτη Αγίου Ανδρέου όπου και διανυκτέρευσαν ακολουθώντας το πρόγραμμα της Σκήτης. Εκτός προγράμματος ήταν ο σύντομος ποδοσφαιρικός αγώνας με τους μαθητές της Παρακείμενης Αθωνιάδος Σχολής.
            Την επόμενη επισκέφτηκαν διάφορα Κελιά στις Καρυές καθώς και τη Μονή Κουτλουμουσίου.
            Στη συνέχεια με λεωφορείο και καράβι μετέβησαν στην Ιερά Μονή του Οσίου Γρηγορίου, όπου και διανυκτέρευσαν ακολουθώντας και εκεί το πρόγραμμα της Μονής. Συνέπεσε να είναι με το παλαιό εορτολόγιο παραμονή της Υπαπαντής, οπότε και είδαν αγιορείτικη αγρυπνία.
            Την επόμενη ημέρα διανυντέρευσαν στην Ιερά μονή του Οσίου Ξενοφώντος, απ’ όπου και αναχώρησαν για το Βόλο.

  Καθώς επέστρεφαν στο Βόλο οι συνοδοί καθηγητές τους ερώτησαν τι έχουν να πουν, τι έμεινε από την επίσκεψη. Τότε επεσήμαναν:
            Τη φιλοξενία των πατέρων και τον τρόπο υποδοχής. Παντού είχαμε την αίσθηση ότι μας αντιμετώπιζαν σαν δικούς τους ανθρώπους.             

           
            Την κατάρτιση και τις γνώσεις των πατέρων. Οι απαντήσεις τους στις ερωτήσεις μας ήταν απροσδόκητες και ουσιαστικές.
            Τις θαυμάσιες ακολουθίες. Ακόμα και το φαγητό είναι ακολουθία –προέκταση της θείας λειτουργίας. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί οι Ρώσοι, βλέποντας τις ακολουθίες της Αγιά Σοφιάς, έγιναν Ορθόδοξοι.
            Τη συγκέντρωση κειμηλίων και αγίων λειψάνων.
            Την αρχιτεκτονική και την αισθητική των κτιρίων. Ενώ είναι από μεγάλα έως τεράστια συγκροτήματα φαίνονται φιλικά και ανθρώπινα.
            Ένας μαθητής είπε: Λόγω εργασίας του πατέρα μου έχω ταξιδέψει πολύ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τέτοιο πράγμα δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει.

            Καθώς οι ημέρες της επίσκεψης τελείωναν όλοι έλεγαν στο Διευθυντή να βρει κάποιο τρόπο ώστε να παραταθεί η επίσκεψη…